انواع اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول+ نشانه‌ها و درمان

انواع اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول+ نشانه‌ها و درمان

زمان مورد نیاز برای مطالعه 2 دقیقه

اختلالات یادگیری، غالبا در دوران پیش دبستانی یا دبستان، زمانی که کودک در کسب مهارت‌هایی که برای همسالانش آسان‌تر به‌دست می‌آید، با مشکل مواجه می‌شود، بروز می‌کند. تشخیص اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، به این معنی نیست که کودک باهوش نیست. یک تشخیص دقیق، می‌تواند برای کودکانی که در زمینه یادگیری مشکل دارند، تفاوت […]

دسته بندی : مقالات
تاریخ انتشار : 29 / 03 / 1403

توضیحات

اختلالات یادگیری، غالبا در دوران پیش دبستانی یا دبستان، زمانی که کودک در کسب مهارت‌هایی که برای همسالانش آسان‌تر به‌دست می‌آید، با مشکل مواجه می‌شود، بروز می‌کند. تشخیص اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، به این معنی نیست که کودک باهوش نیست. یک تشخیص دقیق، می‌تواند برای کودکانی که در زمینه یادگیری مشکل دارند، تفاوت بزرگی به وجود آورد و با آموزش صحیح، آن‌ها می‌توانند در مدرسه و فراتر از آن موفق شوند.

اختلال یادگیری در کودکان چیست؟

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول1

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، به‌عنوان مشکل در یک زمینه تحصیلی (خواندن، نوشتن یا مهارت‌های ریاضی) تعریف می‌شود. توانایی کودک برای دستیابی در زمینه تحصیلی خاص، پایین‌تر از حد انتظار برای سن، سطح تحصیلی و سطح هوش او است. شرایط دشواری که کودک تجربه می‌کند، به‌اندازه‌ای جدی است که در پیشرفت تحصیلی یا فعالیت‌های عادی زندگی روزمره باتوجه‌به سن او اختلال به وجود می‌آورد.

حدود ۸ درصد از کودکان، در مدارس به‌عنوان افراد دارای اختلالات یادگیری خاص طبقه‌بندی می‌شوند و باید تحت حمایت آموزشی ویژه قرار گیرند.

انواع اختلالات یادگیری

بسیاری از متخصصان سلامت روان، هفت اختلال زیر را به‌عنوان اختلالات یادگیری منحصربه‌فرد در نظر می‌گیرند.

  • دیسلکسی(نارساخوانی): این اختلال، بر مهارت‌های خواندن و پردازش‌های مرتبط با زبان اثر می‌گذارد. دیسلکسی، شایع‌ترین نوع ناتوانی یادگیری است و دست‌کم 80 درصد از کل ناتوانی‌های یادگیری را شامل می‌شود.
  • دیسگرافی: این نوع اختلال، بر توانایی فرد در نوشتن و مهارت‌های حرکتی ظریف تاثیر می‌گذارد.
  • دیسکلکولی: این مورد، به اختلال یادگیری ریاضی اشاره دارد که توانایی فرد در زمینه‌های مختلف مرتبط با ریاضیات را درگیر مشکل می‌کند.
  • اختلال پردازش شنوایی: این اختلال، نقصی در پردازش عصبی محرک‌های شنیداری محسوب می‌شود. اختلال پردازش شنوایی، به دلیل مشکلات مربوط به سطوح بالاتر زبان، مشکلات شناختی یا کم‌شنوایی به وجود نمی‌آید، بااین‌حال، با مشکلاتی در یادگیری همراه است.
  • اختلال پردازش زبان: این مورد، نوعی از اختلال پردازش شنوایی محسوب می‌شود که در آن، افراد در درک معنای گروه‌های صوتی که کلمات، عبارات و داستان‌ها را تشکیل می‌دهند، مشکل دارند.
  • ناتوانی‌های یادگیری غیرکلامی: (NLD) نوعی اختلال یادگیری است که با اختلاف قابل‌توجهی بین مهارت‌های کلامی قوی‌تر و مهارت‌های ضعیف‌تر حرکتی، دیداری-فضایی و اجتماعی مشخص می‌شود.
  • کمبود ادراک دیداری/حرکتی: کودکان مبتلا به نقص ادراک بینایی-حرکتی (VMI) با ضعف در هماهنگی چشم و دست مواجه هستند.

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول2

علل اختلال یادگیری در کودکان چیست؟

کارشناسان، بر این باورند که اختلال یادگیری به دلیل مشکلی در سیستم عصبی رخ می‌دهد. این مشکل، ممکن است در ساختار مغز باشد یا مواد شیمیایی موجود در مغز به‌درستی کار نکنند. در نتیجه، کودکی که دچار اختلال یادگیری می‌شود، اطلاعات را به روش متفاوتی دریافت، پردازش یا انتقال می‌دهد.

کدام کودکان در معرض خطر ابتلا به اختلال یادگیری هستند؟

اختلالات یادگیری، ممکن است در خانواده‌ها وجود داشته باشد. این اختلالات، همچنین می‌توانند با موارد زیر مرتبط باشند:

  • مشکلات دوران بارداری
  • مشکلات دوران تولد یا اوایل نوزادی
  • سایر شرایط خاص، مانند اختلال بیش‌فعالی (ADHD)

سلام مهتاب به عنوان بهترین دبستان دخترانه منطقه 6 با ارائه محیطی آموزشی پویا و روش‌های تدریس نوین، دختران را برای شکوفایی استعدادها و رسیدن به قله‌های موفقیت آماده می‌کند.

نشانه‌های اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول

علائم اختلالات یادگیری در سنین مختلف و باتوجه‌به نوع اختلال متفاوت است:

سن پیش‌دبستانی

علائمشرح
مشکلات گفتاریمشکل در تلفظ کلمات-یافتن کلمه مناسب-مشکل در ریتم و قافیه
تاخیر در یادگیرییادگیری دیرهنگام الفبا، اعداد، رنگ‌ها، اشکال و روزهای هفته
مشکلات در دنبال‌کردن دستورالعمل‌هاعدم توانایی در پیروی از دستورالعمل‌ها یا روال‌های روتین
مهارت‌های حرکتی ضعیفمشکل در کنترل مداد، قیچی یا رنگ‌آمیزی درون خطوط
مشکل با دکمه‌ها، زیپ‌ها و بستن بند کفش

سنین 6 تا 9 سالگی

علائمشرح
مشکلات خواندن
مشکل در یادگیری ارتباط بین حروف و صداها
ناتوانی در ترکیب صداها برای ساخت کلمات
گیج شدن هنگام خواندن کلمات ساده
کندی در یادگیری مهارت‌های جدید خواندن
مشکلات نوشتناشتباه در املای کلمات به طور مداوم
مشکلات ریاضیمشکل در یادگیری مفاهیم پایه ریاضی
مشکل در گفتن زمان و به‌خاطر سپردن توالی‌ها

اختلالات یادگیری چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول3

علائم اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، ممکن است توسط والدین یا معلمان، زمانی که کودک به‌طور مداوم در هر یک از موارد زیر یا همه آن‌ها مشکل دارد، شناسایی شود:

  • خواندن، املا، نوشتن یا حل مسائل ریاضی
  • درک یا پیروی از دستورالعمل‌ها
  • تشخیص راست از چپ
  • وارونه کردن حروف یا اعداد (اشتباه‌گرفتن «ب» و «ت» یا ۱۲ و ۲۱)

ارزشیابی جامع توسط متخصصان آموزش و بهداشت روان، شامل تست‌های تحصیلی و روان‌شناختی و همچنین صحبت با کودک و والدین است. یک ارزیابی جامع، مشخص خواهد کرد که آیا کودک دچار اختلال یادگیری است و همچنین نقاط قوت و ضعف یادگیری او را شناسایی می‌کند.

نتایج ارزیابی، برای تعیین نیازهای آموزشی، شناسایی بهترین مکان مدرسه، تعیین نیاز احتمالی به دارو برای کمک به حواس‌پرتی یا بیش‌فعالی و تعیین مزایای بالقوه هر گونه درمان اضافی مانند گفتاردرمانی یا روان‌درمانی خانواده برای به حداکثر رساندن پتانسیل یادگیری و کیفیت زندگی کودک استفاده می‌شود.

درمان اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی

درمان خاص برای اختلالات یادگیری، باتوجه‌به موارد زیر توسط تلاش هماهنگ پزشک کودک شما و متخصصان بهداشت روان و آموزشی تعیین خواهد شد:

  • سن کودک، سلامت کلی و سابقه پزشکی او
  • وسعت اختلال
  • نوع اختلال
  • تحمل کودک نسبت به داروها یا درمان‌های خاص
  • پیش‌بینی روند اختلال
  • نظر یا ترجیح شما

اختلالات یادگیری، قابل‌درمان هستند. تلاش هماهنگ بین والدین، معلمان و متخصصان بهداشت روان، پایه‌ای برای استراتژی‌های درمانی فردی فراهم می‌کند که ممکن است شامل جبران‌سازی فردی یا گروهی و کلاس‌های ویژه یا منابع خاص باشد.

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول4

چگونه می‌توانم به فرزندم برای زندگی با اختلال یادگیری کمک کنم؟

اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی، درمان قطعی ندارد؛ اما، تشخیص و درمان زودهنگام می‌تواند شدت آن را کاهش دهد. همچنین، باعث بهبود پتانسیل یادگیری و کیفیت زندگی فرزندتان می‌شود. شما نقش کلیدی در درمان و رفاه فرزندتان دارید. برای یاری‌رساندن به فرزند خود، می‌توانید از روش‌های زیر بهره گیرید:

  • حضور در تمام قرارهای ملاقات با پزشک متخصص اطفال و پرسنل مدرسه فرزندتان را حفظ کنید.
  • برای ایجاد یک برنامه درمانی با پزشکان و مدرسه فرزندتان همکاری کنید. فرزند شما به‌احتمال زیاد تحت مراقبت تیمی قرار خواهد گرفت که ممکن است شامل پزشک مراقبت‌های اولیه، روان‌شناسان مدرسه، درمانگران، مددکاران اجتماعی و متخصصان مدرسه فرزندتان باشد. تیم مراقبت از فرزندتان، به نیازهای او و میزان جدی بودن اختلال یادگیری بستگی دارد.
  • از خدمات حمایتی جامعه محلی کمک بگیرید. ارتباط با والدین دیگری که فرزندی با اختلال یادگیری دارند نیز، ممکن است مفید باشد.

نکات کلیدی در مورد اختلال یادگیری در کودکان

  • اختلال یادگیری در کودکان ابتدایی، زمانی اتفاق می‌افتد که کودکی در خواندن، محاسبات ریاضی یا نوشتن مشکل داشته باشد.
  • این مسئله، ممکن است به دلیل وجود مشکلی در ساختار مغز یا نحوه عملکرد مواد شیمیایی در مغز رخ دهد.
  • قبل از تشخیص اختلال یادگیری، مشکلات جسمی و مسائل مربوط به سلامت روان که ممکن است بر یادگیری تاثیر بگذارند، رد می‌شوند.
  • یک روانپزشک کودک یا سایر متخصصان بهداشت روان، مانند روان‌شناس مدرسه، می‌توانند اختلال یادگیری را تشخیص دهند. آن‌ها برای یافتن نقاط قوت و ضعف یادگیری کودک، ارزیابی انجام می‌دهند.
  • درمان ممکن است شامل گفتاردرمانی، کلاس‌های ویژه یا دارو باشد.
  • همکاری نزدیک با تیم آموزشی فرزندتان، از جمله معلمان، روان‌شناسان مدرسه و مدیران مدرسه، بسیار مهم است.
  • اگر ناتوانی یادگیری به‌طور قابل‌توجهی در توانایی فرزند شما برای موفقیت در مدرسه اختلال به وجود آورد؛ ممکن است او را به فردی واجد شرایط حمایت‌های خاص تبدیل کند. با معلم یا مدیر فرزندتان در مورد چگونگی کسب اطلاعات به مشورت بپردازید.

پیشگیری از اختلالات یادگیری

در حال حاضر، اقدامات پیشگیرانه برای کاهش بروز اختلالات یادگیری شناخته نشده است. بااین‌حال، تشخیص زودهنگام و مداخله، می‌تواند شدت مشکلات تحصیلی را کاهش دهد و کیفیت زندگی را برای کودکانی که دچار اختلالات یادگیری هستند، بهبود بخشد.

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول5

جمع‌بندی

اختلال یادگیری در کودکان کلاس اول، می‌تواند چالش‌های زیادی را برای آن‌ها و خانواده‌هایشان به وجود آورد. بااین‌حال، به یاد داشته باشید که این کودکان، باهوش و توانمند هستند. با تشخیص زودهنگام، مداخله مناسب و حمایت‌های لازم، می‌توانند بر این چالش‌ها غلبه کند و در مدرسه و زندگی به موفقیت برسند. اگر نگران هستید که فرزندتان ممکن است دچار اختلال یادگیری باشد، مهم است که با یک متخصص واجد شرایط صحبت کنید. آن‌ها می‌توانند با ارزیابی وضعیت فرزند شما، در صورت نیاز، توصیه‌های درمانی ارائه دهند.

سوالات متداول

  1. آیا فرزند کلاس اولی من ممکن است دچار اختلال یادگیری باشد؟

بله؛ اختلالات یادگیری در کودکان کلاس اول بسیار شایع است. حدود 10 تا 15 درصد از کودکان در مدرسه به نوعی اختلال یادگیری مبتلا هستند.

  1. چگونه می‌توانم متوجه شوم که فرزندم اختلال یادگیری دارد؟

برخی از نشانه‌های رایج در کودکان کلاس اول، شامل مشکل در یادگیری حروف الفبا یا تشخیص صداهای حروف، مشکل در درک و پیروی از دستورالعمل‌ها و مشکل در تمرکز یا نشستن برای مدت طولانی هستند.

  1. آیا اختلال یادگیری به این معنی است که فرزند من باهوش نیست؟

خیر؛ کودکان مبتلا به اختلال یادگیری به‌اندازه همسالان خود باهوش هستند؛ اما، ممکن است در برخی از زمینه‌های یادگیری با مشکل مواجه شوند.

  1. انواع مختلفی از اختلالات یادگیری وجود دارد؟

شایع‌ترین انواع اختلالات دیسلکسی (مشکل در خواندن)، دیسکالکولیا (مشکل در ریاضی) و دیسگرافیا (مشکل در نوشتن) هستند.

  1. اگر فرزندم اختلال یادگیری داشته باشد، چه کاری می‌توانم انجام دهم؟

اگر نگران هستید که فرزندتان ممکن است دچار اختلال یادگیری باشد، از یک پزشک یا روان‌شناس کودک مشاوره بگیرید. آن‌ها می‌توانند فرزند شما را ارزیابی کنند و در صورت نیاز، توصیه‌های درمانی ارائه دهند.

مقالات مرتبط

تفکر منطقی در کودکان | آموزش و تقویت مهارت‌های منطقی

در دوره و زمانه‌ای زندگی می‌کنیم که در آن پر است از پرسش‌ها، پیچیدگی‌ها و علامت‌های سوال بی‌پایان! در این شرایط، والدین و مربیان موظف هستند نسلی تربیت کنند که به قدرت استدلال و منطق مجهز باشند. تفکر منطقی در کودکان باعث می‌شود که آن‌ها روابط علت و معلولی را تشخیص دهند، جهان پیرامون خود […]
03 / 11 / 1403

تقویت حافظه کودکان دبستانی | تمرینات و روش‌های کاربردی

حافظه همچون عضله‌ای در ذهن است که با تمرین و فعالیت‌های مناسب تقویت می‌شود. اگرچه بسیاری از افراد تصور می‌کنند که تقویت حافظه تنها به نبوغ ذاتی مرتبط است، اما واقعیت این است که ابزارها و روش‌هایی وجود دارند که می‌توانند مسیر یادگیری و به‌ خاطر سپردن را برای کودکان هموارتر کنند. از بازی‌های جذاب […]
29 / 10 / 1403

راه ‌های افزایش خلاقیت در کودکان | پرورش و تقویت خلاقیت

کودکان با کنجکاوی و خلاقیت به دنیا می‌آیند؛ ویژگی‌هایی که اگر به‌درستی تقویت شوند، تاثیر شگرفی بر رشد همه‌جانبه‌ آنان خواهند داشت. خلاقیت به‌عنوان ابزاری برای بیان احساسات و تخیل عمل کرده و توانایی سازگاری با تغییرات و مدیریت موقعیت‌های استرس‌زا را نیز تقویت می‌کند. اهمیت خلاقیت در دوران کودکی، فراتر از پرورش مهارت‌های فردی […]
29 / 10 / 1403