صفر تا صد شرایط جهشی خواندن ابتدایی+مزایا و معایب
یکی از موضوعاتی که میتواند دانشآموزان و خانوادههای آنها را درگیر سازد، موضوع جهش تحصیلی بهشمار میرود؛ مخصوصا برای دانشآموزان باهوش و مستعد. جهش تحصیلی، یعنی دو سال تحصیلی را در یک سال تکمیل کنیم. اگر دانش آموز صلاحیت و شرایط جهشی خواندن ابتدایی را داشته باشد، میتواند با مراجعه به مدیریت مدرسه، درخواست خود […]
توضیحات
یکی از موضوعاتی که میتواند دانشآموزان و خانوادههای آنها را درگیر سازد، موضوع جهش تحصیلی بهشمار میرود؛ مخصوصا برای دانشآموزان باهوش و مستعد. جهش تحصیلی، یعنی دو سال تحصیلی را در یک سال تکمیل کنیم. اگر دانش آموز صلاحیت و شرایط جهشی خواندن ابتدایی را داشته باشد، میتواند با مراجعه به مدیریت مدرسه، درخواست خود را اعلام و مراحل ثبتنام و آمادگی برای امتحانات را آغاز کند.
شرایط جهشی خواندن ابتدایی چیست؟
ثبتنام برای جهش تحصیلی، نیازمند رعایت شرایط و قوانین خاصی است که معمولا معدل و نمرات دانشآموزان در آن تاثیرگذار هستند. دانشآموزان، با توجه به شرایط فردی خود، میتوانند بیش از یک بار از این امکان استفاده کنند. برای ثبتنام، همکاری با مدیریت مدرسه و پرکردن کاربرگهای مربوطه و رعایت شرایط خاصی مثل داشتن معدل معین ضروری است.
شرایط جهشی خواندن ابتدایی و ثبتنام برای جهش تحصیلی، عبارتند از:
- در تمام دروس پایههای قبلی، نمره خیلیخوب کسب کرده باشد.
- از صلاحیتهای هوشی و روانی مورد قبول، برخوردار باشد.
- معمولا کودکان در مقطع ابتدایی، تنها یک بار مجاز به تحصیل جهشی میشوند.
در بخشنامه آموزش و پرورش، دو تبصره مهم آمده است:
- ارزیابی دانشآموزان متقاضی جهشی، با رعایت شرایط و مقررات هر استان و با استفاده از منابع آزمون جهش تحصیلی صورت میگیرد.
- برای جهشیخواندن پایه دوم دبستان و جهش تحصیلی برای بار دوم، نیاز به دریافت رای کمیسیون منطقه یا استان وجود دارد.
جهشی خواندن در ابتدایی برای چه پایههایی امکان پذیر است؟
شرایط جهشی خواندن ابتدایی، معمولا ساده است. برای دانشآموزان دوره ابتدایی، امکان جهش تحصیلی از پایه اول به سوم (به شرط اخذ رای کمیسیون)، از دوم به چهارم، سوم به پنجم، چهارم به ششم و پنجم به هفتم مجاز است.
اما معمولا جهش تحصیلی از پیشدبستانی به پایه دوم دبستان جهشی مجاز نیست؛ زیرا پایه اول دبستان، برای آموزش و پرورش نوآموزان، بسیار مهم و اساسی است. به عبارت دیگر، انتقال از مرحله پیشدبستانی به پایه اول دبستان یک مرحله بااهمیت بهشمار میرود که نیازمند توجه و تمرکز ویژه است. بنابراین، برای تحصیل جهشی از پیشدبستانی به پایه دوم دبستان، نیاز به تایید و تصویب از سوی کمیسیون مربوطه، مثل کمیسیون استان یا منطقه، میباشد و معمولا با آن موافقت نمیشود.
مزایا و معایب جهشی خواندن
حال که با شرایط جهشی خواندن ابتدایی آشنا شدیم، بهتر است پیش از هر تصمیمی در این زمینه، در مورد فواید و مضرات جهشی خواندن نیز صحبت کنیم، تا به پاسخ سوال آیا جهشی خواندن خوب است؟ جواب دهیم
مزایای جهش تحصیلی
جهش تحصیلی، مزایایی بههمراه دارد، از جمله:
- چالش مثبت: برای دانشآموزانی که از لحاظ تحصیلی از همسالان خود شرایط بهتری دارند، جهشیخواندن میتواند چالشی مثبت باشد و باعث تحریک بیشتر در یادگیری شود.
- فرصت برای تعامل با افراد بزرگتر: اگر دانشآموز، از بلوغ عاطفی و احساسی کافی برای تعامل با افراد بزرگتر از خود برخوردار باشد، جهشیخواندن میتواند فرصتی برای تقویت مهارتهای اجتماعی و ارتباطی با افراد بزرگتر بهشمار رود.
- کاهش کسالت در کلاس درس: برای دانشآموزان باهوش، کلاسهای درس پایه، ممکن است کسالتآور باشد. جهشیخواندن، میتواند این کسالت را کاهش دهد و باعث افزایش انگیزه و تمرکز بر روی یادگیری شود.
- احساس بهتر در کنار همکلاسیها: با قرارگرفتن در کنار همکلاسیهایی که استاندارد تحصیلی آنها با یکدیگر برابر است، دانشآموز احساس بهتری خواهد داشت و از ارتباط و تعامل مثبت با همکلاسیها بهرهمند میشود.
بهطور کلی، هر تصمیمی برای جهشیخواندن، نیازمند ارزیابی دقیق شرایط فردی و نیازهای دانشآموز است و دریافت مشاورههای تخصصی از مشاوران تحصیلی، میتواند کمک بزرگی در این زمینه باشد.
معایب جهش تحصیلی
معایب جهش تحصیلی، شامل موارد زیر میشوند:
- تنگناهای اجتماعی و روابطی: دانشآموزانی که یک پایه را جهشی میخوانند، از لحاظ سنی معمولا از دیگر همکلاسیهای خود کوچکتر هستند. این امر، میتواند باعث بروز روابط اجتماعی نامطلوب و فشار اجتماعی بر آنها شود.
- فشار مضاعف: همکلاسیها و معلمان، ممکن است با برچسب “تیزهوش” بر دانشآموزانی که یک پایه را جهشی خواندهاند، فشار مضاعفی بر آنها ایجاد کنند که میتواند به عدم رضایت و استرس زیاد این افراد منجر شود.
- نقص در توسعه مهارتهای پایهای: جهشیخواندن، به معنای ردکردن یک پایه کامل و پرهیز از آموزش مهارتهای پایهای است. این امر، ممکن است باعث نقص در توسعه مهارتهای اساسی مانند مطالعه، نوشتن و حل مسائل شود که ممکن است تا پایان مقطع تحصیلی اثرات منفی داشته باشد.
- نداشتن تعادل در تواناییها: بسیاری از افراد، تنها در یک درس مانند ریاضی قوی هستند و جهشیخواندن یک پایه، ممکن است به دروس دیگر آنها آسیب بزند.
- نادیده گرفتن مسائل مهم: جهشیخواندن، ممکن است باعث نادیدهگرفتن مسائل مهم در زمینههایی شود که دانشآموز به آنها علاقهمند است و این موضوع، میتواند تا پایان مقاطع تحصیلی به آنها آسیب بزند.
جهشی خواندن از نظر روانشناسی
جهشی خواندن از نظر روانشناسی به این موضوع میپردازد که برخی کودکان توانایی یادگیری و پردازش مطالب نوشتاری را زودتر و سریعتر از همسالان خود به دست میآورند. روانشناسان این پدیده را به عنوان نشانهای از پیشرفت شناختی بالا و هوش برتر میشناسند، اما همزمان به چالشهای احتمالی آن نیز توجه دارند. از دیدگاه علم روانشناسی، جهشی خواندن از نظر روانشناسی میتواند هم فرصتهایی برای رشد و توسعه فردی کودک فراهم کند و هم به بروز برخی مسائل اجتماعی و عاطفی منجر شود.
روانشناسان معتقدند که این کودکان ممکن است به دلیل تفاوت در تواناییهای شناختی خود، احساس انزوا یا عدم تعلق به گروه همسالان داشته باشند. همچنین ممکن است دچار فشار روانی ناشی از انتظارات بیش از حد محیط اطراف شوند. به همین دلیل، برنامههای حمایتی و آموزشی مناسب برای این کودکان باید نهتنها بر روی مهارتهای خواندن تمرکز کند، بلکه به توسعه مهارتهای اجتماعی و عاطفی آنها نیز توجه داشته باشد. بهرهگیری از مشاوره روانشناسی در کنار برنامههای آموزشی میتواند به ایجاد تعادل بهتر بین رشد شناختی و عاطفی کمک کند.
نحوه ثبت نام برای جهشی خواندن
اگر دانشآموزان شرایط جهشی خواندن ابتدایی را داشته باشند، باید ثبتنام خود را در دو مرحله انجام دهند.
مرحله اول: ثبت نام جهش تحصیلی دانش آموز توسط مدیریت مدارس
دانشآموزان متقاضی ثبتنام برای جهش تحصیلی، در مرحله اول، باید با مراجعه به مدرسه محل تحصیل خود، این مسئله را با مدیر مدرسه در میان بگذارند. در گذشته، هزینه ثبتنام جهش تحصیلی توسط مدارس دریافت و به آموزش و پرورش تحویل داده میشد؛ اما در سال جاری با توجه به دو مرحلهایبودن ثبتنام، پرداخت هزینه نیز از طریق سایت جهش تحصیلی مایمدیو انجام میشود.
مرحله دوم: ثبت نام دانش آموز در سایت جهش تحصیلی مای مدیو
پس از مراجعه به مدیریت مدارس و تکمیل فرمها و رضایتنامهها، دانشآموزان باید در سامانه جهش تحصیلی مایمدیو به آدرس my.medu.ir، با واردکردن کد ملی خود، از تایید یا رد درخواست مطلع شوند و فرآیند ثبتنام را تکمیل نمایند. برای راهنمایی بیشتر، مراحل ثبتنام در سایت my.medu.ir بهشرح زیر است:
- ورود به آدرس my.medu.ir در مرورگر
- وارد کردن کدملی و شماره سریال شناسنامه دانشآموز
- کلیک بر روی گزینه “جهش تحصیلی”
- در صورتی که اطلاعات دانشآموز در صفحه مربوطه موجود نباشد، با وارد کردن شماره کد ملی، از نتیجه ثبتنام توسط مدیران مطلع شوید و فرآیند ثبتنام را تکمیل و هزینه آزمون را پرداخت کنید.
- دانشآموز، باید برای جهشیخواندن و آمادگی برای شرکت در آزمونهای مقطع تحصیلی برنامهریزی داشته باشد و در صورت قبولی در تست هوش و آزمونهای مقطع تحصیلی، مجاز به جهش از مقطع مورد نظر خود خواهد بود.
جمعبندی
جهشیخواندن، چالش مثبت و خاصی است. اگر والدین چنین تصمیمی برای فرزندانشان دارند، باید از شرایط جهشی خواندن ابتدایی و مراحل ثبتنام آگاهی پیدا کنند. دانشآموزان ابتدایی، برای جهش تحصیلی باید در تمام دروس پایه قبلی خود نمره خیلیخوب گرفته باشند. نمره تست هوش آنها، باید بالاتر از ۱۲۰ شود و در امتحانات دی ماه شرکت کنند و قبول شوند. توصیه میکنیم پیش از هر تصمیمی در این زمینه، با مشاوران تحصیلی متخصص مشورت کنید. فواید و مضرات جهشی خواندن را بشناسید و نیازهای فردی فرزندتان را درنظر بگیرید.
سوالات متداول
- کدام پایههای ابتدایی را میتوان جهشی خواند؟
تمام پایهها به جز پایه اول، این قابلیت را دارند.
- آیا میتوان دو بار در دوران ابتدایی جهشی خواند؟
معمولا بیشتر از یک بار نمیتوان در پایه اول جهشی خواند و برای بار دوم، نیاز به رای کمیسیون است.
- آیا پایه دوم ابتدایی را میتوان جهشی خواند؟با رای کمیسیون، میتوان پایه دوم را جهشی خواند.
- آیا جهشی خواندن خوب است؟
پاسخ این سوال تنها با در نظر داشتن شرایط هر دانشآموز قابل پاسخگویی است و برای همه یکسان نیست.